Followers Belog

AKU DISERANG "DRAKULA KECIL AKA PEPIJAT"

Kejadian yang sangat mengerikan &  boleh buat aku trauma seumur hidup kot nk tidur atas katil kat mktab 2....
mana x nya dlm hidup aku first time aku kena serang ngan geng Pepijat eeee geli sngt2...
Bangun je pagi2 hmm amik kau...
bintat2 konon2 nye kna gigit nyamuk la mlm tdi
tapi rupa2 nya kna byte ngan Pepijat eeee seram sngt2
Garu2 garu dan garu sampai lah aku letak minyak angin  kat tmpat yg kna byte 2...
Dengan harapan gatal tahap mengenyam 2 ble berhenti tapi...
Hampa sangat2 bila hampir 2 botol minyak angin aku dah nak abis masih lagi aku mengaru sampai berdarah kot kulit aku,,,hmm gatal tetap gatal....
Bayangkanlah dahsyat x dahsyat penangan Pepijat nie... 
  
Mesti korang tak tau kan apa kebenda la Pepijat 2 kan?? 


 Pijat atau nama dlm Englishnye Bed BUgs & 
dalam bahasa saintifik ialah Cimex 



merupakan haiwan yg bertelur...
Berwarna putih bila lom hisap darah manusia
warna coklat tua bila dah kenyang menghisap darah ....
ha time nie kalau korang jumpa kat atas tilam korang jangan segan2 tok picit or pukul je Pijat nie InsyaAllah mesti kuar blik darah korang yg dihisap oleh Pijat time korang lena tidur,,heheeheh 
Ha Pijat x ada sayap tau..Pijat nie hanya merangkak &
senang lah kalau kita nak tangkap huhuh 
Binatang kecil nie tinggal kat celah2 tilam & bantal 
Amat suke dengan kawasan yg sejuk,lembap,aman & tenang hehehehe

Biasanya Pijat suke menyerang pada waktu subuh dan boleh hidup selama 18 bulan tanpa apa2 bekalan makanan pun..bayangkanlah..
sewaktu dia menggigit manusia, dia akan mencucuk dua tiub yang ada lubang
satu tiub untuk inject saliva yang mengandungi  
anaesthetic dan anticoagulant 
dan satu lagi untuk minum darah korang lebih kurang macam straw la huhuhuh
nyummy2 .....

Berdasarkan dari pengalaman diri sendiri,,time Pijat nie gigit memang x kan rase apa2 pun
& ada sumber yg mengatakan time Pijat gigit manusia adalah 5 minit & Pepijat yg kenyang boleh menghisap sama dengan
4 ekor nyamuk yg kenyang...
EEEEEEE
SERAM !!!!!!

Kesan gigitan macam kena gigit semut kecil,nyamuk, serta bengkak yg berhari2..bermingu2..
ditambah dengan gatal yang teramat sangat2 huhuhhhuuu...
Memang x lena tidur lah kalau dah asyik mengaru je bekas gigitan Pijat2 nie...
Untuk perhatian korang bekas gigitan 2 sebenarnya x boleh digaru dengan sewenang2 nya tanpa nasihat daripada Doktor sebab boleh mengakibatkan secondry infection tau...
Pijat juga tidak membawa penyakit berjangkit tau so jangan risau lah tak kan jangkit pada roomate,family & sape2 je lah..
Hanya berlaku pada org yg kena gigit sahaje,,
Tetapi..Pijat juga berpotensi untuk menyebarkan Hepatitis B tau kwn2..
So meh la ramai2 mendapatkan Injection anti Hepatitis B di Hospital kerajaan or klinik swasta yg terdekat ok...
Saya sudah !!!! huhuhu
kerana si Pepijat nie lah aku dah kena Enam Injection 
kot dlm satu hari..
sepatutnye due injection je tapi disebabkan aku punya urat kat lengan halus sangat tu yg doktor asyik salah Inject je huhuhhu...sedih2....
      Aku disyorkan untuk ambil Injection sebab :
  1. Tak nak kena secondary infection
  2. Nak kurangkan bisa akibat daripada gigitan pepijat
  3. Tak nak merebak kat bahagian badan yg lain yelah dah syok sangat menggaru kan
  4. Nak elak kena Hepatitis B  
 Pijat Betina leh menghasilkan sehingga 500 telur...
Dalam 6-10 hari telur2 nie dah leh menetas 
So ..betapa banyak lah komuniti Pepijat nie leh membiak dengan senang lenangnye ,,,
hampa tol lah huhuhuuhuhuh....

Buat masa nie aku tak tahu cara yg betul2 berkesan untuk membunuh,menghalau,mengusir
Bed Bugs nie,,
Ada yg kata letak kat kawasan tempat tidur 
daun Pandan lah,,daun durian belanda lah...
Hmmm macam2 daun dah yg aku dengar..
Tapi aku cuma akan guna cara yg aku rasa berkesan sama ada aku jemur tilam & bantal2 aku kat tempat panas
atau aku buang jerklah tilam & semua bantal2 yg ada kat dlm bilik aku kat asrama 2
sebab bak kata Si Bulek
                      'once they are here, forever they will stay'




Hmm dah lah ye.., semoga korang dapat ilmu dan input yang berguna..
Kalau nak melawan musuh, kita kena tahu siapa musuh kita....
Itu yang dinamakan strategi....
Kerana sesungguhnya orang yang mengetahui itu tidak sama dengan yang tidak mengetahui..
Susun strategi,,,,,Halangi & Perangi Pepijat2 aka Bed Bug sebelum semakin teruk & berleluasa menyerang ketenangan kita semua warga di Blok B .... 








10 ulasan:

  1. siannye..huhuhu

    follow sni..:)

    BalasPadam
  2. mmg kecian ika huhuh..btw thnks k folow u back dear :)

    BalasPadam
  3. *gasp* lah kumbang kecik tu pepijat rupanya O: saya pernh terserempak dgn dia tp x pernah berkenalan.sbb tu tak tahu nama.sekarang baru saya tahu...

    BalasPadam
  4. heheheh hana2 kumbang kecik yg awk maksud kn 2 mmg pepijat huhhhu baunye pon busuk kn..huhuhuhhu :) thnks hana cz sudi baca ye :)

    BalasPadam
  5. huuhuhhu mmg tgah sabar lah nie amir aizat :)

    BalasPadam
  6. Laa bende tu aku selalu bakar tapi tak tau lak nama dia ahahahah ^-^

    BalasPadam
  7. Apa apa pun ! Aku tetap benci bende tu sampai mati :'(

    BalasPadam
  8. nice!
    thanks for info
    now i know the reasons why aku selalu terjaga 2-3 pagi menggaru
    kurengss punya pepijatt

    BalasPadam
  9. Thanks for the info dik. akak kna bulan lepas sampai skrg gatai macam ape lagi. oo, kna p inject eh? skrg da ok ke? huhu

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@Segala yang Tercatat di Atas Adalah Hak Milik HerlenaEina